MARLİN SİDA Dünya'da Tek Oldu

 Sefine Tersanesi ve ASELSAN tarafından geliştirilen MARLIN SİDA dünyada elektronik savaş yeteneğine sahip ilk insansız deniz aracı oldu.



Sefine Tersanesi ve ASELSAN ortaklığında geliştirilen MARLIN SİDA, elektronik cenk kabiliyetine haiz ilk insansız deniz aracı oldu. Gelişmeyi resmi Twitter hesabı üzerinden duyuran Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Türkiye’nin SİHA’larından sonra SİDA’larıyla da sahada oyun değiştirici olacağını aktardı.


Bu kapsamda Demir,


“Türkiye sahada oyun değiştirici olarak gösterilen SİHA’larından sonra, SİDA’larıyla da iddiasını ortaya koyuyor! MARLIN SİDA dünyada elektronik harp kabiliyetine haiz ilk insansız suüstü aracı oldu! Geriden gelen değil, öncü olan Türkiye! Tebrikler “


ifadelerini kullandı.


ULAQ SİDA için yeni su üzeri harbi konfigürasyonu!

Almanya’nın Hamburg kentinde 7-9 Eylül 2022 tarihinde düzenlenen Uluslararası Deniz Güvenliği ve Savunma Konferansı’nda İnsansız Deniz Araçları üzerine konuşma meydana getiren ARES Tersanesi Genel Müdürü Utku Alanç, konuşmasında ULAQ Silahlı İnsansız Deniz Aracı için yeni su üstü harbi konfigürasyonuna yer verdi.



Gemisavar/seyir füzeleri ve UKSS’nin yer almış olduğu konfigürasyonda ROKETSAN ÇAKIR seyir füzesi kuvvetli bir aday olarak karşımıza çıkıyor. ULAQ ailesinin daha yüksek ebat ve tonaja haiz gemisavar füzelerle donatılabilecek bir su üzeri konfigürasyonuna ilişkin bir konsept daha ilkin mevcuttu.


Yeni tasavvur, su üzeri harbi konfigürasyonuna ilişkin paylaşılan ilk tasarıma göre daha düşük silüetli ile dikkat çekiyor. Silah sistemlerinin yerleşimi konusunda ise ARES Tersanesinin FAMB serisi hücumbotlarıyla bir paralellik de laf konusu. Lançerin boyutu göz önüne alındığında yeni konfigürasyonun 24 m’ye yakın bir uzunluğa sahip olması muhtemeldir. Düşük silüete haiz yeni tasavvur tespitinin zorluğu ve insansız olması sayesinde yıpratma saldırları için yeni bir seçenek olarak ele alınabilir.


Lerleyen dönemde ULAQ Sİlahlı İnsansız Deniz Aracı’nın DSH (Denizaltı Savunma Harbi), Mayın Avlama, Elektronik Harp, İstihbarat-Gözlem-Keşif benzer biçimde görevleri icra edebilen sürümlerinin geliştirilmesi planlanıyor. Şu ana kadar ROKETSAN YALMAN silah kulesi ile donatılan prototip ve aynı gövde tasarımını paylaşan KORALP 12.7mm UKSS ile donatılan liman savunma konfigürasyonunun atışlı testleri icra edildi.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu